arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 9: Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957

10 questions · Form 4 Sejarah Bab 9: Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah gelaran bagi Ketua Negara Persekutuan Tanah Melayu yang dipersetujui dalam Perlembagaan 1957?

  1. Yang di-Pertuan Agong
  2. Yang di-Pertua Negeri
  3. Perdana Menteri
  4. Ketua Menteri
Show answer

Answer: A

Perlembagaan 1957 menetapkan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara berpaksikan sistem Raja Berperlembagaan.

2. Apakah tujuan utama Rombongan Kemerdekaan berlepas ke London pada awal tahun 1956?

  1. Merundingkan tarikh kemerdekaan dan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu
  2. Meminta pinjaman kewangan daripada Bank Dunia
  3. Menandatangani perjanjian ketenteraan bersama kuasa Barat
  4. Menyelesaikan pertikaian sempadan dengan Thailand
Show answer

Answer: A

Rombongan Kemerdekaan ke London dipimpin Tunku Abdul Rahman bertujuan merundingkan kemerdekaan dan pembentukan Suruhanjaya Perlembagaan.

3. Siapakah yang diamanahkan memimpin Rombongan Kemerdekaan ke London pada tahun 1956?

  1. Tunku Abdul Rahman
  2. Dato' Onn Jaafar
  3. Dato' Abdul Razak Hussein
  4. Tun Dr. Ismail Abdul Rahman
Show answer

Answer: A

Tunku Abdul Rahman mengetuai rombongan Perikatan dan wakil Raja-raja Melayu ke London.

4. Siapakah wakil Ratu Elizabeth II yang menandatangani Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 pada 5 Ogos 1957?

  1. Sir Donald MacGillivray
  2. Sir Gerald Templer
  3. Sir Edward Gent
  4. Sir Harold MacMichael
Show answer

Answer: A

Sir Donald MacGillivray menandatangani Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 bagi pihak Ratu Elizabeth II.

5. Manakah antara berikut BUKAN merupakan terma rujukan Suruhanjaya Reid semasa merangka perlembagaan?

  1. Menghapuskan sistem Kesultanan Melayu secara berperingkat
  2. Mewujudkan satu bentuk kewarganegaraan yang sama bagi seluruh negara
  3. Memelihara kedudukan istimewa orang Melayu dan hak sah kaum lain
  4. Membentuk sebuah kerajaan Pusat yang kuat
Show answer

Answer: A

Suruhanjaya Reid ditugaskan mempertahankan kedudukan Raja-raja Melayu sebagai Raja Berperlembagaan, bukannya menghapuskannya.

6. Perjanjian London yang ditandatangani pada 8 Februari 1956 menetapkan tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada...

  1. 31 Ogos 1957
  2. 16 September 1963
  3. 1 Februari 1948
  4. 31 Julai 1955
Show answer

Answer: A

Perjanjian London menetapkan 31 Ogos 1957 sebagai tarikh pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu.

7. Antara berikut, yang manakah merupakan salah satu wakil Parti Perikatan dalam Rombongan Kemerdekaan 1956?

  1. Tun H.S. Lee
  2. Dato' Onn Jaafar
  3. Tan Cheng Lock
  4. Dr. Burhanuddin al-Helmi
Show answer

Answer: A

Tun H.S. Lee bersama Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, dan Tun Dr. Ismail merupakan wakil Parti Perikatan ke London.

8. Apakah bahasa yang diiktiraf sebagai Bahasa Kebangsaan dalam Perlembagaan Persekutuan 1957?

  1. Bahasa Melayu
  2. Bahasa Inggeris
  3. Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
  4. Bahasa Mandarin
Show answer

Answer: A

Bahasa Melayu diiktiraf sebagai Bahasa Kebangsaan dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957.

9. Berapakah bilangan anggota Suruhanjaya Perlembagaan Persekutuan (Suruhanjaya Reid)?

  1. 5 orang
  2. 3 orang
  3. 7 orang
  4. 10 orang
Show answer

Answer: A

Suruhanjaya Reid terdiri daripada 5 orang ahli tokoh undang-undang dari negara-negara Komanwel.

10. Apakah peranan Parlimen Persekutuan mengikut Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957?

  1. Badan tertinggi yang menggubal dan meluluskan undang-undang negara
  2. Pihak yang melantik Raja-raja Melayu
  3. Badan yang menguruskan pilihan raya umum
  4. Mahkamah tertinggi dalam mentafsirkan perlembagaan
Show answer

Answer: A

Parlimen ialah badan perundangan Persekutuan yang bertanggungjawab menggubal undang-undang bagi seluruh negara.

Sponsored